Moi, täällä esittäytyy lehtifriikki. Kuinka moni voi sanoa harrastavansa aikakauslehtiä? No, minä voin!

Olen spontaani ja impulsiivinen ihminen, joka innostuu vuorollaan milloin mistäkin. Lähes kaikki maan ja taivaan välillä on kiinnostanut tai kiinnostaa minua - ainakin hetkellisesti. Innostuksen kohteilla on vaan tapana vaihtua kohtuullisen nopeasti. Jotkut asiat sen sijaan vain pysyvät, vuodesta toiseen. Sellainen on esimerkiksi rakkauteni sekä sanomalehtiin että aikakauslehtiin. Se säilyy, huolimatta siitä, että sen asemaa on viime aikoina kovin paljon horjuttanut esimerkiksi internet. Mikään ei voita Hesaria ja Suomen kuvalehteä.

Eikä mielipiteeni mukaan edes netti koskaan voita vanhaa kunnon sanomalehtiä. Ja Tilastokeskuksen mukaan sanomalehtiä kyllä luetaan edelleenkin yleisesti. Tuo tutkimlus tosin on suhteellisen vanha, vuodelta 2002 - tuosta tilanne on varmasti muuttunut paljon. Nimenomaan nuorten keskuudessa. Nuorilla harvemmin riittää kärsivällisyyttä lukea sanomalehtiä, he kun ovat kasvaneet yhteen internetin ja supernopean tiedonkulun kanssa. Epäsäännöllisimmin sanomalehtiä lukevat opiskelijat, koululaiset ja työttömät.

Monet kampanjoivat vanhoja sanomalehtiä väittämällä muun muassa, että netistä uutisten lukeminen on paljon ekologisempaa kuin sanomalehtien lukeminen. Todellisuudessa näin ei ole. Nettilehden lukeminen puolen tunnin ajan tuottaa nimittäin (yllättävästi!) saman verran päästöjä kuin yhden paperilehden tekeminen, eli oikeastaan paperilehti on nettilehteä ekologisempi - semminkin, kun paperilehteä lukevat yleensä useat ihmiset.

Verkkolehtien etuna tosiaan on tietysti se, että se päivitetään huomattavasti sanomalehteä nopeammin. Netissä kun tulee muutenkin oltua, niin nettilehdet voi lukea siinä samalla. Nettilehtiä voi myös lukea missä vain, esimerkiksi ulkomailla. Nettilehdet vastaavat paremmin siihen, että arkielämän syke on muuttunut paljon aiempaa nopeammaksi ja reaaliaikaisia uutisia vaaditaan entistä nopeammin. Ongelmia on kuitenkin tiedon pinnallisuus. Itse koen negatiivisena nykyään yleisen ja lähes ihannoidun hektisyyden ja haluan oppia nauttimaan enemmän hetkestä. Siksi rakastan vanhanaikaisia sanomalehtiä.

Veikkaan, että nuorista suurin osa lukee sanomalehden sijaan ilta-sanomia. Aika monet lukevat uutisensa myös esimerkiksi yle.fistä. Itsekin luen toisinaan uutiset netistä, esimerkiksi viime päivinä olen seurannut Ukrainan tilanteen kehittymistä internetistä, koska se onnistuu melkein reaaliaikaisesti. Mutta sanomalehdet ovat silti se ensisijainen lähteeni lukea uutiset ja kaikki muukin. 

Suomessa luetaan kuitenkin edelleen paljon sanomalehtiä verrattuna muihin maihin. Eniten sanomalehtiä maailmassa luettiin 1980-luvun lopulla. Sittemmin määrä on lähtenyt laskuun monien syiden vuoksi. Esimerkiksi kilpailu muiden medioiden kanssa, levikkialueiden supistamiset, tilaushintojen korotukset ja yhteiskunnalliset muutokset ovat vaikuttaneet siihen, että sanomalehtien levikit ovat lähteneet laskuun. Suomessa siihen paljon vaikutti myös 1990-luvun talouslama.

Sanomalehden kohtaamista haasteista huolimatta sanomalehti kuuluu edelleenkin valtaosan arkeen Suomessa. Paikallislehdet ovat edelleen tärkeitä. Paperille painettua lehteä on minusta ja monien muidenkin mielestä mukavampi lukea kuin sähköisistä lukulaitteista tai tietokoneelta. Tietokoneella, tabletilla ja puhelimella kun tulee muutenkin oltua niin paljon, niin sanomalehteni ja aikakauslehteni luen kyllä mieluiten paperisina. 

Minä uskon edelleenkin sanomalehden tulevaisuuteen. Koska miten muuten päivä voi lähteä valoisasti käyntiin, jos ei aamukahvilla ja Hesarilla?

suomen-suosituimmat-lehdet-lehtitarjouks