Te tyypit, jotka olette intohimoisia lukijoita, tiedätte sen tunteen, mikä tuli siitä uuden kirjapaketin tipahduksesta postilaatikkoon! Kun sieltä sai avata sen ihana, puhtaan ja sileäpintaisen kirjan, joka tuoksu vielä painokoneelle ja musteelle! Kun vatsassa alkoi kuplia jo valmiiksi tulevista seikkailuista...

finlandia-ehdokkaat-julkistetaan-huomenn

Olen ollut paitsi intohimoinen lehtien harrastaja myös kirjojen lukija aina! Jo nelivuotiaasta lukeminen on ollut lempiharrastukseni. Siksi olen koko ikäni ollut myös kirjakerhojen suurkuluttaja! Parhaimmillani olen ollut kolmessa kirjakerhossa yhtä aikaa, oisko esim siinä suosituimmassa, joka muuten on edelleen olemassa, siis Suuressa Suomalaisessa, sitten Omassa Kirjakerhossa ja vielä jossain kolmannessa, en muista?

Joku nyt ihmettelee, että miten mulla oli varaa ostaa ne kirja itselleni. No paljastan nyt salaisuuden: en ostanut niitä. Ei mulla ollut niihin varaa, mutta mää aina aukaisin paketin, luin kirjan siististi ja sotkematta, sivuja taittamatta ja lähetin kirjan takaisin. Näin sain aina uusimmat käsiini puhtaina ja ihanina ja ilman kirjastossakäynnin vaivaa. Kerran kuussa! :)

Tämähän on täysin sallittua edelleenkin. Kirjakerhon säännöissä sanotaan, että kirjaan saa tutustua 14 päivän ajan, minkä jälkeen sen voi lähettää takaisin. Joskus unohdin lähettää ja tällöin maksoin laskun ja kirja jäi minulle. Olen tehnyt tätä nyt myöhemmin lasten kanssa, sillä jokainen lapsi kuuluu johonkin kirjakerhoon. Tai kuului. Viime vuoden lopulla nimittäin lopetti tytyön Prinsessa-kerho ja pojan Kääk-kerho sekä nuorimman Minit-kirjakerho. Aika moni muukin lasten kirjakerho on lopettanut. Ja loputkin näistä kerhoista tarjoaa aika surkeaa antia nykyään, valitettavasti. Disneyn roskaa, suoraan sanottuna!

Kokonaisuudessaan kirjakerhot on ollut mun lukuvimman lääke ja suola, koska aina on ollut jotain luettavaa. Ei oo mun elämän aikana jäänyt montaa Suuren Suomalaisen kuukaudenkirjaa väliin! En voi sanoa että kaikki olis ollut hyviä, mutta kaikki jollain lailla viihdyttäviä. Ja sinänsä hyvä lukea noin, ei siis oman valinnan kautta, koska tällöin tulee luettua monipuolisesti

Kirjakerhoja on edelleen. Täältä löytyy lista tällä hetkellä Suomessa toimivista kirjakerhoista ja niistä lahjoista mitä niihin liittymällä saa. Tosiaan melko moni kirjakerho lopettanut. Ilmeisesti paino- ja jakelukustannukset ovat liian suuria suhteessa menekkiin? En tiedä syytä, mutta epäilen sitäkin, että sisältöä on nykyään niin paljon netissä että ihmiset lukevat koko ajan vähemmän. Myös lapset. Suomessakin on nimittäin tilastoitu kouluista lukutaidottomia lapsia, jotka siis osaavat kyllä lukea, mutta sisälukutaito eli tekstinymmärtäminen ovat aivan surkealla tasolla. Tämä on surullista, koska omalta kohdaltani voin sanoa kuin äärimmäisen tärkeä asia lukeminen on pelkästään jo maailmankuvan avartumisen ja elämän mahdollisuuksien näkemisen kannalta! Mitä huonommista oloista on lähtöisin, sen tärkeämpää lukeminen olisi!!! Vai mitä mieltä te lukijat olette?